Måndag 17 juni kl. 16-20 – Öppna trädgårdar i Sjöbo
Ann-Louises trädgård är en relativt ny och liten trädgård på 670 kvm på Sjöbo Väst, där träd och buskar inte hunnit växa sig så höga än. Trädgården är ganska öppen och tanken är att den ska förbli öppen. Man ska kunna sitta i uterummet och blicka ut över den. Här bor en person som älskar alla slags växter och som försöker jobba för den biologiska mångfalden och planterar växter som insekter älskar. Växtvalet varierar alltifrån surjordsrabatt med rhododendron och hortensior, till rabatter med blandning av rosor, pioner, gräs och perenner. Alla växter har inte hittat sin rätta plats än, det pågår en ständig ommöblering.

I Ingegärd och Sune Larssons ”salladsträdgård” ger formklippta gröna växter struktur åt allt det blommande, rosor, pioner, klematis och mycket annat. Här finns också lusthus, stenpartier, damm och växter för insekterna.

Trädgården hos Eva och Lars Olsson försöker man anpassa till de senaste årens tuffare = torrare sommarklimat med vattenreservoarer, våtbäddar och val av växter som klarar en torr sommar. Blandningen av växter i rabatterna är stor men hålls samman av enhetliga kantväxter. Favoriter just nu är bland annat ormbunkar och hostor.

Anmälan: senast fredag 14 juni till info@sjobotradgard
Efter anmälan skickar vi ut vägbeskrivningar till trädgårdarna.

Onsdag 26 juni kl. 18.00 – Vandring i Mias trädgårdsparadis vid Mälarhusen
Vi får en guidad visning i Mia Gröndahls underbara trädgård. Här finns massor av både vanliga och ovanliga rosor och dessutom även många ovanliga träd, fina formklippta buxbomshäckar, magnolior, pioner och mycket annat. 
Kika ner i offermossen, klättra upp i rostornet och blicka ut över rosdjungeln, titta in i hennes stora växthus där rosor som egentligen inte är härdiga i vårt klimat, måste tuktas så att de inte spränger taket.

Medtag fika, det finns flera sittplatser i trädgården eller varför inte klättra upp i Stamfiket

Pris för guidad tur av Mia: 100 kr per person betalas på plats med Swish eller kontant.
Anmälan: senast måndag 24 juni till info@sjobotradgard.se 
Adress och karta: erhålles efter anmälan.


Tidigare aktiviteter:

Söndag 2 juni kl. 13-17 – Öppna Trädgårdar i Veberöd
Karin och Jan-Erik Skarp, Veberöd. Vi har en trädgård på 1400 kvm som var skogstomt med stora träd när vi flyttade in 1978. Trädgården, med en nivåskillnad, har fått sin prägel de sista 20 åren. Det finns en liten damm med guldfiskar på entré-sidan samt plattgångar från 70-talet. Cortenplåt har använts som kant till rabatt samt som skärmar och soptunneställ. Alla de olika sittplatserna, även ett växthus, skänker oss glädje större delen av säsongen. Häckar i bok, liguster och buxbom delar upp ytan och skänker struktur. Magnolia, kornell, sydbok, gullregn, blåregn, järnek, hagtorn, korstörne, silverpäron, trollhassel, skruvrobinia, lönnar samt barrväxter är några av de buskar och träd som finns i trädgården. Här finns även mur-gröna, rosor, perenner och gräs. En rabatt med vita blommor är ett nytt projekt på gång.

Christina o Tommy Norén i Veberöd. Vår trädgård har vi haft i 35 år. Från början fanns det flera fruktträd, äpple, päron och plommon, som var i dåligt skick på grund av bristande underhåll och därför togs träden bort. För 20 år sedan anlade vi en damm. Invid den finns en liten bäck och en brygga med växthus. Detta används inte för odling, utan är i stället en plats där vi kan sitta och njuta av trädgården. Växterna i rabatterna är både perenna blommor och buskar. Vi har ett näsduksträd, en katsura och fikon. Apelsin och citron, som små träd, står i krukor. Träd-pioner och olika blommor som flyttats runt av oss och ibland har de flyttat av sig själv eller med hjälp av fåglar. Agapanthtus, Afrikas blå lilja, har vi både i kruka och på friland.

Susanna Kallus i Veberöd. Välkommen till min lummiga villaträdgård från 70-talet i Veberöd. Trädgården har vuxit fram utifrån behov och intressen. Idag är den en lummig oas med många rum, egenskapad trädgårdskonst och sköna sittplatser! Trädgården är rogivande och här får man inspiration till nya trädgårdsprojekt! 
Kaffe och hembakat. Försäljning av växter och konst. Swish eller kontant. Hundar är välkomna!

Lördag 25 maj kl. 10-14 – Växtmarknad
Dags igen för vår populära växtmarknad där medlemmarna säljer sina växter och annat som hör till trädgården såsom till exempel trädgårdsredskap, böcker och egentillverkade saker. Vi håller som vanligt till på Interlifts tomt på Getinggränd 2.
HK Björnen medverkar med försäljning av varmkorv. De erbjuder även kaffe med kaka.

Kontaktperson: för sista-minuten-frågor, tel. 0704 - 450884.
Adress: Getinggränd 2 i Sjöbo.
Du kan parkera bilen inne på gården och sälja från bakluckan, släp eller eget medtaget bord.
Deltagaravgift: alla säljare betalar 100 kr till föreningen. Pengarna kommer att användas till lotteri-vinster i samband med våra föreläsningar under hösten. Vi tar inte ut någon avgift på din försäljning.
Anmälan för säljare: senast fredag 17 maj till info@sjobotradgard.se
Efter bekräftad anmälan betalas avgiften in på Sjöbo Trädgårdsförenings bankgiro 5282–2764. Vi välkomnar föreningens medlemmar att sälja på växtmarknaden. Allmänheten hälsas välkomna att handla på marknaden.

Sjöbo Trädgårdsförening fyller 25 år i år och vi firar detta med extra arrangemang.
Under lördagen arrangerar vi även projektet "Trädgårdsglädje – Odlingskunskap för ung o gammal" på Getinggränd 2. Projektet finansieras av pengar vi fått från Postkodstiftelsen. Se affisch.
Andreas Andersson, Odla i skola, deltar under dagen och håller föredrag om Odling vid två tillfällen, kl. 11.30 och kl. 13.00.
Du är välkommen att delta i våra Odlingsaktiviteter! Så en solros och tävla om att vinna pris för högsta solros i september. Odla mikrogrönt i agar och följ utvecklingen av rötter i din glasburk hemma. Tag med en mjölkpaket med skruvlock, gärna 1.5 l, och gör en hydroponisk odling med sallat och näringslösning. Både barn och vuxna är välkomna!! 
På marknaden hittar du även fågelbad i granit från Bornholm (betalas kontant i SEK), japanska lönnar och honung från Araskoga. 
Vi bjuder på kaffe och kaka till våra besökare.
Besöksparkering på Getinggränd eller intill Planteringsgatan. 

Onsdag 15 maj kl. 18.00 – Besök på Björkhaga Plantskola
AB Björkhaga Plantskola grundades 1937 och drivs idag av 3:e och 4:e generationen Svensson. Vi odlar buskar, häck- och landskapsväxter samt träd, solitärbuskar och buskar i kruka. Vår odling är främst inriktad på E-plantor och andra svenska härkomster. Vår specialitet är resistenta almar, så kallade RESISTA® almar.
Björkhaga är en partiplantskola och försäljningen riktar sig främst till anläggare och entreprenad-företag. Vid besöket kommer vi att visa odlingen från frö eller stickling till salufärdig produkt.
Hemsida: www. bjorkhaga.se

Onsdag 8 maj kl. 18.30 – Trädgårdsprat i Ullstorp
Ann-Kristine Persson är värd för kvällens trädgårdsprat. I 25 år har hon hållit på med att driva upp bland annat tomater, paprika och gurka från frö. Hur kan vi peppa varandra att börja odla eller odla mer till husbehov? Vi diskuterar odling, angrepp av insekter och bevattning. Vilken jord odlar man i, egen eller köpt? Har du någon erfarenhet av biologisk bekämpning? Vi samlas i växthuset för att utbyta erfarenheter. Fika serveras. 

Torsdag 25 april kl. 19.00 – Fotografera trädgården 
Gabriella Dahlman är fotograf och konstnär med passion för trädgård, odling och växter. Det starka trädgårdsintresset har bland annat resulterat i tre egna trädgårdsböcker, ”Gabriellas trädgård”, ”Den vilda trädgården” och ”Om grönska”.
Gabriella kommer berätta om hur det är att arbeta som trädgårdsfotograf, både med artiklar och med böcker. Hon visar bilder från sin egen trädgård och från de projekt hon gjort på sista tiden, samt tipsar om hur man fotograferar trädgård. Gabriella kommer ha böcker till försäljning.
Passa på och njut av massor av fina trädgårdsbilder!!

Under kvällen presenterar vi Årets Fototävling 2024 och de olika kategorier du kan tävla i. Statskottet för Fototävlingen går ikväll och pågår fram till 1 oktober 2024. Ett mejl med information och inbjudan skickas ut till alla medlemmar efter kvällens föreläsning.

Tisdag 2 april kl. 18.30 OBS! - Varannan vild
Christel Kvant, författare till en lång rad trädgårdsböcker och krönikör i tidningen Trädgårdsliv, berättar om hur vi skapar förutsättningar för biologisk mångfald i våra trädgårdar.
Christel gjorde sommaren 2022 en utställning för Fredriksdals museer och trädgårdar – Varannan vild! Utställningen berättade om vikten av att släppa in vilda, inhemska växter i trädgården. De flesta av oss har huvudsakligen importerade exoter – och de fungerar inte som värdväxter för våra insekter! Ett föredrag som är en ögonöppnare – nu lär vi oss hur vi hjälper fjärilar, humlor och andra insekter att överleva med hjälp av våra trädgårdar!

Måndag 18 mars kl. 19.00 – Odlingshacks med Filip
Filip Johansson hoppade av en chefskarriär inom IT-branschen för att flytta till en gård på landet och börja odla. I sin rikt illustrerade bok ”Trädgårdshacks”, på sitt Instagramkonto och i sin app GardenR har han samlat husmorsknep, finurliga lösningar och trädgårdshacks gällande allt ifrån att fixa smarta sådder, att bygga egna verktyg, att fixa klätterstöd, till hur man maxar skörden, men så klart också hur man njuter av sin trädgård.
Det är enkelt, roligt och med en tanke på biologisk mångfald och en hållbar trädgård. Här finns smarta saker att göra under hela trädgårdsåret! Vill du få ny inspiration, hitta smarta genvägar, få aha-upplevelser och ha roligt i trädgården, då måste du lyssna på kvällens föredrag! Böcker till försäljning.

Hemsida: www. gardenr.com

Torsdag 14 mars kl. 19-21 – Vårarrangemang hos Erikas Blommor
Vi är ett gäng på fyra glada floristutbildade tjejer som tillsammans får Veberöd att blomstra! säger Erika Tomasdotter Olsson som driver Erikas Blommor & Ting, en stor butik med presenter, snittblommor, krukväxter och inredning.
Det är en mysig butik där man blandar gammalt med nytt. Under kvällen bjuder tjejerna på vårinspiration inför den stundande påsken och med hjälp av dem skapar ni ett arrangemang att ta med hem.
Erika och hennes personal visar några olika förslag på vad man kan göra. Antingen gör man endast ett arrangemang eller så binder man även en bukett av de blommor som ingår. Du väljer själv vad du vill göra. 
20 personer får plats i butiken.

Tisdag 27 februari kl. 19.00 – Plantera mera och varierat (Zoom-föredrag)
Vi har över 2 miljoner trädgårdar i Sverige. Man har funnit att våra trädgårdar i många fall har större biologisk mångfald än vad som är fallet utanför dem.
Vi tittar på växtval, både för att kunna erbjuda nektar och pollen, ge möjlighet för reproduktion och övervintring till våra värdefulla insekter, att skänka skydd och mat till våra småfåglar och övriga invånare i trädgården. Med andra ord – att planera en trädgård för både människor, insekter och djur att trivas i!
Efter webbinariet finns det möjlighet att ställa frågor. Föreläsare Lena Truelsen är genuint växtintresserad. Hon är utbildad trädgårdsingenjör och är fjärde generationens trädgårdsmästare. Genom åren har hon jobbat i plantskola, i gardencenter, arbetat med projektering av både villaträdgårdar och utemiljöer i bostadsområden samt varit projektledare i BoGrönt, där huvudsakligen uppgiften varit inköp samt marknadsföring av växter. Kvällens moderator är Inger Ekrem, RST.


Torsdag 8 februari kl. 18.30 – Årsmöte och Torrt och frodigt

Efter sedvanliga årsmötesförhandlingar med presentation av årets verksamhetsberättelse blir det föreläsning med Peter Korn från Klinta Trädgård.
Torrt och frodigt, anläggning av torra miljöer och om tekniker och växtval för odling i torra lägen och med minimal vattenförbrukning är lite av innehållet i kvällens presentation.

Peter är väl känd för sitt arbete med att i sina trädgårdar återskapa de för växterna naturliga förutsättningarna beroende på deras ursprung. Kunskapen om växternas naturliga ståndorter är nyckeln till Peters sätt att odla dem på. I över 25 års tid har han anlagt bäddar för i första hand vildarter. De senaste åren har han börjat intressera sig mer och mer för större färgsprakande perennplanteringar och alla vackra prydnadsgräs. ”Det betyder inte att jag har tappat intresset för vildarterna, tvärtom, ju fler växter jag lär känna, desto fler växtgrupper fascinerar mig”, skriver Peter.

Föreningen bjuder på hembakade tårtor till kaffet!
Plats: Sjöbo Församlingshem, Lilla Norregatan 3, 275 30 Sjöbo 


Söndag 21 januari kl. 13-16 – En eftermiddag med frötema
En vintrig eftermiddag i januari tänkte vi kasta oss in i fröernas värld! Ta del av information och höra om nyheter i årets fröhyllor. Det är snart dags att sätta i gång att så de första sorterna. 
Några fröfirmor kommer att vara på plats för att presentera sitt sortiment och berätta om årets nyheter. Passa på att samla egna fröer i höst! En punkt i dagens program handlar om Fröbyte. Det innebär att du samlar egna fröer under hösten, märker upp dem med namn i små papperspåsar. Ta med dina insamlade frön för att byta mot andra som du saknar eller kanske inte ens visste att du behöver. Fröer från till exempel kulturarvssorter i grönsakslandet, från snittblommor i din trädgård, perenner, bienner och anueller. Alla fröer som du tycker är värda att dela med dig av och sprida vidare. Kanske även de där fröpåsarna du aldrig öppnade i somras.

Mer information kommer Vårprogram 2024 som dyker upp hos medlemmarna efter julhelgerna. 

Plats: Församlingshemmet, Lilla Norregatan 3, 275 30 Sjöbo 

Torsdag 7 december kl. 19.00 – Blommigare jul
Gunnar Kaj återkommer till Sjöbo. Denna gång kommer han att visa bilder med främst vackra vinterarrangemang för att inspirera oss inför julen. Både exotiska blommor och traditionella, enkla material från skog och natur tycker han passar bra för att skapa julstämning. Med utgångspunkt och inspiration från sin trädgård i Roslagen har Gunnar utformat många evenemang och blomsterutställningar i slott, parker och muséer runtom i landet.
Naturnära utformning och finurliga lösningar är ofta Gunnars signum, även för de blomsterdekorer han utformat för fjorton Nobelbanketter. Han har även lovat att sätta ihop några enkla arrangemang inför oss i publiken under kvällen.

Med under kvällen är även Joakim med personal från Zorina Blomsterhandel, Sjöbo, med försäljning av julblommor, buketter och dekorationer till jul.
Det blir lotteri med blomsterarrangemang bland vinsterna och det serveras god julfika.

Plats: Församlingshemmet, Lilla Norregatan 3, 275 30 Sjöbo

 

 

ニューバランス 576 ネイビー ニューバランス 576 レディース ニューバランス 996 ニューバランス 996 574 ニューバランス 996 キッズ ニューバランス 996 グリーン ニューバランス 996 グレー ニューバランス 996 ネイビー ニューバランス 996 メンズ ニューバランス 996 レディース ニューバランス 996 梨花 ニューバランス 1300 ニューバランス 1400 ニューバランス m1400 ニューバランス m1400 レディース ニューバランス ml574 ニューバランス ml574 RSK ニューバランス ml574 グリーン ニューバランス ml574 グレー ニューバランス キッズ 996 ニューバランス キッズ サンダル ニューバランス キッズ スニーカー ニューバランス スニーカー ニューバランス スニーカー 574 ニューバランス スニーカー 996 ニューバランス スニーカー コーデ ニューバランス スニーカー シリーズ ニューバランス スニーカー メンズ ニューバランス スニーカー レア ニューバランス スニーカー 安い ニューバランス スニーカー 人気 ニューバランス メンズ ニューバランス メンズ 574 ニューバランス メンズ コーデ ニューバランス メンズ スニーカー ニューバランス メンズ 人気 ニューバランス レディース ニューバランス レディース 574 ニューバランス レディース 996 ニューバランス レディース グレー ニューバランス レディース ネイビー ニューバランス レディース ピンク ニューバランス レディース ベージュ ニューバランス レディース 安い ニューバランス レディース 赤 ニューバランス レディース 梨花 ニューバランス レディース 人気 ニューバランス レディース 人気 梨花 ニューバランス 梨花 ニューバランス 人気 ニューバランス 人気 メンズ ニューバランス 人気 ランキング ニューバランス 人気 レディース ニューバランス 人気 梨花 ニューバランス 574 ニューバランス 574 イエロー ニューバランス 574 グリーン ニューバランス 574 ネイビー ニューバランス 574 メンズ ニューバランス 574 レッド ニューバランス 574 レディース ニューバランス 576 ニューバランス 576 コードバン