
Torsdag 7 december kl. 19.00 – Blommigare jul
Gunnar Kaj återkommer till Sjöbo. Denna gång kommer han att visa bilder med främst vackra vinterarrangemang för att inspirera oss inför julen. Både exotiska blommor och traditionella, enkla material från skog och natur tycker han passar bra för att skapa julstämning. Med utgångspunkt och inspiration från sin trädgård i Roslagen har Gunnar utformat många evenemang och blomsterutställningar i slott, parker och muséer runtom i landet.
Naturnära utformning och finurliga lösningar är ofta Gunnars signum, även för de blomsterdekorer han utformat för fjorton Nobelbanketter. Han har även lovat att sätta ihop några enkla arrangemang inför oss i publiken under kvällen.
Med under kvällen är även Joakim med personal från Zorina Blomsterhandel, Sjöbo, med försäljning av julblommor, buketter och dekorationer till jul.
Det blir lotteri med blomsterarrangemang bland vinsterna och det serveras god julfika.
Plats: Församlingshemmet, Lilla Norregatan 3, 275 30 Sjöbo
Pris per person: 125 kr. I priset ingår julfika och en liten överraskning. Betalas efter bekräftad anmälan
Bindande anmälan: senast 1 december till info@sjobotradgard.se
Tidigare aktiviteter:
Tisdag 21 november kl. 19.00 – Design och växtkomposition
Hur ska man tänka när man står inför arbetet med att designa en ny yta i trädgården? Hur skapar du rumsligheten med tak och väggar i din trädgård? Vad händer i designprocessen innan det är dags att få växterna på plats?
Finns det något bra sätt att få balans mellan träd, buskar och perenner? Vad betyder form och färg?
Mona Wembling ger designtips och inspiration för våra nya projekt i trädgården.
Hon är landskapsarkitekt och arbetar som lärare i design och växtkännedom på SLU Alnarp. Hon har nyligen publicerat boken ”I stilla trädgård och stormigt landskap”.
På sydkusten finns Monas egen trädgård som hon kallar Erkes trädgård.
Instagram: @erkestradgard
Tisdag 7 november kl. 19.00 – Från frö till planta
Åbergs trädgård har drivit fram plantor i mer 150 år och är en av de äldsta plantskolorna i Sverige. Ikväll kommer två medarbetare från Åbergs, Jenny och Fredrik, att berätta om växtens väg från frö till färdig planta.
De har många års erfarenhet att dela med sig av när det gäller frösådd. Hur man får fram en knubbig och livskraftig planta, det får vi veta ikväll. De lär ut om odling från sådd i växthus, skolning, krukning, drivning i kallbänk, härdning och om jordens betydelse. Plantorna på Åbergs Trädgård odlas på ett tufft sätt vilket gör att du har goda chanser att lyckas med dem hemma hos dig.
Jenny Mineur, som jobbat på Åbergs i femton år, främst med odlingen av sådder, omskolning och planering av sortiment. Odlar mest ätbart och funderar över hur fler insekter ska trivas i trädgården.
Fredrik Fröberg, har jobbat på Åbergs sedan 2018. Privat driver han även Sakura trädgård där skötsel-, rit- och konsultationsuppdrag ingår i sysslorna. Han odlar mycket ätbart hemma.
Torsdag 19 oktober – Vatten i trädgården och Medlemsnytta i RST
Vatten som resurs i trädgården, som damm eller som regntunna. Årets sommar har säkert fått många att inse hur viktigt vattnet är för allt grönt. Hur kan vi ta till vara på regnvattnet, vattna på rätt sätt och planera trädgården för både för mycket och för lite vatten.
Inger Ekrem, förbundsdirektör i Svensk Trädgård, berättar om #tusendroppar och om hur man vattnar rätt och sparar vatten. Elin Brudin, Samhälls-planerare på Strategienheten och Pia Fröjd, VA- enheten, båda i Sjöbo kommun, diskuterar kommunens vattenresurser och sätt som invånarna får sitt vatten på tillsammans med Inger.
Vad finns för möjligheter i kommunen för att spara på vatten. Hur ser man på hantering av dagvatten i kommunen?
Under andra delen av kvällen är det Inger som pratar. Inger ser vi i varje nummer av Hemträdgården på Ingers sida där hon skriver om aktuella ämnen. Det blir information om organisation och allt det arbete som görs inom Riksförbundet Svensk Trädgård och FOR, Fritidsodlingens Riksorganisation. Inger berättar om vad Svensk Trädgård erbjuder oss medlemmar, all information och kunskap man kan ta del av, bland annat förbundets senaste projekt; Trädgårdens klimatnytta. En kväll med spännande innehåll som ni inte får missa!!!
Torsdag 5 oktober kl. 18.30 - 20.30 – Kurs i att lägga Blomstermandalas
Mandala är en cirkulär form med ett upprepande och symmetriskt mönster. Att plocka ner en blomma i sina minsta beståndsdelar och sedan lägga ut växtdelarna i ett cirkelformat mönster som sakta får växa sig större och större från centrum och utåt känns avstressande och lugnande. Samtidigt stärker man koncentrationsförmågan. Man hamnar lätt i ett kreativt flow i denna mindfulnessövning och glömmer oftast tid och rum. Ikväll får vi chansen att lägga ett eget konstverk genom att lägga ut blomblad och andra växtdelar i läckra mönster.
Carina Johansson har alltid hållit på med blommor. Intresset för blomstermandalas väcktes efter att hon träffade Hanna Wendelbo och deltog i hennes Blomsterpill-workshop. Under namnet FloraKonst ägnar hon sig åt att skapa blomsterkonst på flera sätt. Hon håller kurser och workshops och lär ut hur man lägger mandalas och skapar blomsterbilder. Begränsat antal deltagare.
Hemsida: www.florakonst.se
Tisdag 26 september kl. 19.00 – På jakt efter rosor
Mia Gröndahl berättar om sina egna och andra ros- och plantjägares fynd och äventyr, hemma och ute i världen. Vi får även höra hur hon blev rosen Mia Gröndahl. Mia är journalist med ett brett verksamhetsfält. Förutom trädgårdsfantast är hon fotograf och har även kommit ut med flera böcker, bland andra ”Österlens gamla rosor” i vilken hon presenterar ett femtiotal rosor och historier knutna till dem och människorna som odlat dem.
Mia var med när man började inventera gamla rosor på Österlen. Hon var en av pionjärerna bakom rosföreningen Österlenrosor och ansvarade sedan för design av planteringen på Rosentorget i Simrishamn.
Till våren kommer vi göra ett besök i hennes rosparadis Killahusets trädgård i Mälarhusen och se rosorna hon berättat om. Vi kommer även att se alla andra bortåt tusen rosor och intressanta växter hon har i sin trädgård.
Instagram: @killahusets_tradgard
Söndag 17 september kl. 11.00 – Tågarps Trädgård och Österlens Kokkonst
Missa inte en fin trädgårdsdag på Österlen. Plantskola, trädgårdsning och en god lunch.
Vi samlas på Tågarps Trädgård kl. 11.00. Det blir rundvandring i plantskolan och vi får lyssna på information om ’Rosor och fruktträd’. Det finns naturligtvis möjlighet att handla i plantskolan.
Kl. 13.00 beger vi oss till Österlens Kokkonst, det lilla matstället på slätten, där Maria serverar en god lunch. Efter lunchen vandrar vi runt i den allmogeinspirerade trädgården innan vi avslutar med kaffe och kaka. För den som vill handla mer på plantskolan så är den öppen till 15.00.
Lördag 9 september kl. 10-12 – Höst och skördeväxtmarknad
När signalen ljuder är det dags för start av försäljningen på höstens växtmarknad. Här hittar du ett stort sortiment av perenner och växter till din trädgård med väldigt förmånliga priser. Hösten är den bästa tiden för plantering!
Förutom plantor och växter kan du även sälja/köpa trädgårdsredskap, böcker och egentillverkade ting för trädgården. Du som odlat frukt, bär, pumpor och grönsaker i trädgården får gärna ta med egenproducerade produkter från odlingen. Du kanske har honung eller chutney från din trädgård. Vi välkomnar alla våra medlemmar att vara med och sälja på växtmarknaden.
På växtmarknaden kommer det dessutom att finnas otvättad fårull att köpa, ett bra medel för att hålla rådjuren ute från trädgården. Den som letar efter något att pryda sin trädgård med tipsas om vackra klättertorn i trä med toppklot i keramik,
Vill du fika finns försäljning av kaffe och kaka hos HK Björnen. De säljer även varmkorv med bröd.
Växtmarknadens säljare är medlemmar i föreningen. Allmänheten hälsas välkomna att handla på marknaden!
Växtmarknaden finns med i Biosfärfestivalen Storkrikets program.
Lördag 19 augusti kl. 10-14 – Trädgårdar i Simrishamn
Vi besöker en plantskola och två trädgårdar under en lördag på Österlen.
Kl. 10.00 samlas vi i Simris Trädgård, Byadammsvägen 4 i Simris gamla kyrkby, hos Mia och Fredrik med personal. Här hittar man snittblommor, inne- och uteväxter, krukor, trädgårdsartiklar och presentartiklar. Vi får lyssna till en kort presentation när vi kommer.
Kl. 11.00 åker vi vidare till Peter Englanders trädgård i Simrishamn. Här möter Peter oss och bjuder på en presentation av sin trädgård, därefter en rundvandring i trädgården och ett kåseri i det gröna. Favorit i trädgården är orangeriet som innehåller en massa spännande växter och är det, tillsammans med över hundra krukor, som ger trädgården dess genuina och härliga medelhavskänsla.
Efter besöket hos Peter hittar vi en plats där vi gemensamt äter medhavd picknicklunch. Eventuellt blir det i Bergengrenska trädgården.
Kl. 13.00 besöker vi dagens andra trädgård och den hittar vi hos Barbro Nörgaard. Hennes trädgård är gömd bakom murar och plank i Simrishamns gamla stad. Mellan 1920–1960 fanns Trädgårdsmästar Hanssons kända handelsträdgård på denna tomt. Sedan 1985 är det en lustgård med gamla fruktträd, vintergröna klätterväxter och buskar, några formklippta samt rosor och perenner.
Onsdag 16 augusti kl. 18.00 – Trädvandring i Alnarp
Strax söder om Lomma ligger den vackra Alnarpsparken omgiven av jordbruksmark. Området har troligtvis varit trädbeklätt ända sedan inlandsisen drog sig tillbaka för
10 000 år sedan. Carl von Linné skriver om almskogen här i samband med den skånska resan 1749.
Träd och buskar är parkens specialitet och det finns över 2 500 vedartade växter, en av Sveriges största samlingar med arter från nästan alla jordens världsdelar. Många insekter, sällsynta svampar och lavar trivs bland parkens gamla träd liksom många fåglar och nästan alla svenska fladdermusarter. Peter Linder, trädgårdsingenjör från Linders plantskola utanför Hörby berättar om vedartade växter som finns i parken. Han har skrivit boken Träd i Alnarp och tar med några exemplar om någon vill köpa den efter vandringen. Vandringen börjar vid slottets södra sida och avslutas vid perenn- och sommarblomsplanteringen.
Söndag 6 augusti – Resa till Boäng och trädgårdar i mellersta Skåne
Vi åker norrut från Sjöbo mot Axelvold och Kågeröd. Hos Tommy och Christel hittar vi en stor trädgård med många ovanliga träd och buskar. Tommy har skapat en egen trädsamling. Här finns rhododendron och azaleor blandat med perenner såsom hostor och gräs i en lummig trädgård inramad av häckar. I trädgården hittar man Tommys egentillverkade rostiga smidesarbeten i form av växtstöd, dekorationer och planteringskärl. När vi kommer hit äter vi medhavd frukost i trädgården.
Hos Rolf och Ulla finns en villaträdgård med flera rum, torvanläggningar, slingrande gångar, ett växtmaterial med buskar, små träd och rara örter. En spännande trädgård med spännande växter.
Det har blivit dags för lunch och då beger vi oss till Gåsapågarna på Bialitt, en restaurang med genuin skånsk atmosfär. Här äter vi en god middag.
Efter lunch är det dags att besöka Annette på Boäng för att titta på hennes blomstrande köksträdgård, potager på svenska. Annette besökte oss i tidigt i våras och berättade om sina fantastiska planteringar. Nu får vi njuta av hennes verk på plats och titta på hennes blomstrande köksträdgård.
På vägen tillbaka till Sjöbo gör vi ett stopp i Sövröds Hage och en trädgård i samspel med naturen. I den torra delen finns en hedträdgård, i den fuktiga och svala delen har Anders skapat ett woodland med mycket vintergrönt och ett flor av örter. I trädgården finns också dammträdgård och orangeri. Sittplatser i form av trädäck används för yoga och meditation. Vi får höra om hans tankar och idéer med de olika delarna i trädgården som han har gestaltat och skapat genom åren.
Måndag 10 juli – Blåbärstry
Blåbärstry smakar friskare än blåbär, mognar före jordgubbarna och har blommor som tål en köldknäpp och till skillnad från blåbär går det att odla i vanlig trädgårdsjord. Vi besöker Karin och Ola Persson som bor en gård med bär- och fruktodling på Räften utanför Södra Sandby. Här finns också en små-skalig produktion av ägg och honung.
Merparten av bären säljs som självplock men även på Rekoringens försäljning runt Lund. All odling sker utan bekämpningsmedel och all gödsel kommer från grannens hästgård. Ola är en entusiastisk odlare av blåbärstry och berättar om hur man odlar detta nyttiga bär som innehåller mycket c-vitamin och antioxidanter.
Efter rundvandring i odlingen bjuds vi på paj med det goda bäret.
Begränsat antal deltagare.
Bindande anmälan: senast 8 juli till eva.olsson@sjobo.nu
Avgift: 50 kr per person, i priset ingår kaffe/te och blåbärstrypaj med vaniljsås.
Plats: Räften 331 Södra Sandby
Tisdag 4 juli - Öppen trädgård hos Pia i Tommarp
I april kunde vi lyssna på Pia Perssons föreläsning om Woodland. Nu får vi besöka Pias trädgård på i Tommarp. Trädgården, en större villaträdgård i Tommarp utanför Simrishamn, började växa fram för cirka 20 år sedan. Då blev Pia biten av "fuchsiaflugan" och hon hade flera hundra sorter.
Sedan har trädgården utvecklats mot en skuggig oas med dammar och unika växtpärlor. Man får verkligen lära sig att det finns oändligt många gröna färger. Här finns en samlarträdgård innehållande perenner med vackra blad, som till exempel kobrakallor, Arisaema, fotblad, Podophyllum och treblad, Trillium. I trädgården har Pia byggt woodland, torvpartier och våtbäddar. Ormbunkar, stenpartier, dammar och rabatter med bambu finns också i den vackra trädgården belägen intill Tommarpsån. Pia har även försäljning av växter, säkert många guldkorn.
Söndag 2 juli - Hur kan vi hjälpa solitära bin i våra trädgårdar?
Kulturens Östarp är ett friluftsmuseum som invigdes på 1920-talet och 2021 fick området ett långsiktigt skydd som kulturreservat. Ett av syftena med reservatsbildningen är att bevara den värdefulla agrara miljön och det biologiska kulturarvet med de hävdgynnade naturvärdena som representeras av örtrika marker med sitt rika insektsliv. Kulturlandskapet vid Östarp är en av de främsta lokalerna för rödlistade solitära bin i landet.
I Sverige finns 270 arter vilda bin, av dessa är en tredjedel på väg att försvinna. Främsta anledningen till detta är brist på nektarväxter. Människans sätt att bruka landskapet har lett till brist på mat för solitära bin och andra pollinatörer som till exempel fjärilar. Fler blomsterrika marker skulle gynna den biologiska mångfalden. Här kan din trädgård vara en viktig pusselbit!
Vill du vara med och förbättra miljön för insektslivet kommer du att få tips om lämpliga nektarväxter som du kan odla i din trädgård. Vi kommer även att visa hur du kan hjälpa de vilda bina med bostad.
Alf Sjöberg från Sjöbo Trädgårdsförening visar hur du enkelt kan hjälpa bina med bostäder. Måns Bruun från Länsstyrelsen i Skåne guidar oss bland solitära bin och nektarväxter.
Arrangemanget är ett samarbete med Naturskyddsföreningen i Färs.
Tisdag 27 juni kl. 17.30 – Pioner på Christinehof och fika på Kaffestugan Alunbruket
I den gamla trädgårdsmästarbostaden vid Christinehof har författaren Kjell Eriksson flyttat in. ”Österlens minsta plantskola, brukar jag skryta med att jag har. Liten men naggande god, under uppbyggnad. Till våren 2023 kommer den att utökas ytterligare, cirka 140 olika perenner kommer att trängas i krukor och på friland. Det är dagliljor, höstanemoner, funkia, pioner, stormhattar, iris i olika former, alunrot och mycket mera.
Varför håller jag på? En gubbe som borde ta det lugnt, skriva en ny roman, vandra i naturen. Skälet är enkelt: jag har alltid odlat och kan inte sluta. Det är 50 års arbete, glädje och bakslag om vartannat. Mest det förra. Här på Christinehof, i den gamla trädgårdsmästarbostaden bor jag sedan september 2020.
Det första jag gjorde var att plantera 550 pioner, ett mått på min galenskap. Trädgårdsintresserade dök upp, som trädgårdsmänniskor alltid gör, de tycks lukta sig till passion och odlarglädje. Jag har enbart perenner, och det räcker långt. Men jag kan prata om allt som har med trädgård att göra. Länge. Så hjärtligt välkomna till Christinehof. Jag är övertygad om att vi får en fin stund tillsammans”.
Efter besöket i Kjells odlingar tar vi oss vidare till Kaffestugan Alunbruket. Johan Carlsson berättar lite om kaffestugan som Hilda Nilsson öppnade 1930 och som fortfarande drivs av familjen. Runt kaffestugan njuter man av en härlig cottagegarden med rosor och perenner som Johan skapat.
Adress: Trädgårdsmästarbostaden vid Christinehofs slott. Strax innan slottets parkering finns en skylt ”Pioner”, följ vägen cirka 200 meter.
Måndag 12 juni kl. 17.30-19.30 - Öppen trädgård hos Sundblad
Stefan Sundblads trädgård är präglad av platsen där den ligger i söderläge nära Romeleåsens högsta punkt i ett öppet, odlat och betat landskap. På sitt åttonde år börjar den alltmer likna den vision som fanns vid starten men den är också så mycket mer. Stefan är landskapsarkitekt och universitetsadjunkt på SLU och trädgårdsentusiast.
Kl. 17.30 håller Stefan en presentation av trädgården. ”Att leva med trädgård betyder bland annat att du får uppleva förändringar över tid i cykliska händelser över året från vårens första blomma, över sommarens prunkande grönska till höstens varma eldiga toner och de frostnupna formstarka fröställningarna under vintermånaderna. I ett längre perspektiv med växter som kommer och går från jungfrulig växtkraft till ett mognare uttryck med många skikt av örter, träd och buskar. På Åsgården råder samtidigt det vilda naturinspirerade och det artikulerade formella.
Trädgården har växt fram i ett ständigt pågående samtal med platsen och det omgivande landskapet. Vad vill den här platsen? Vilka uttryck skall ges utrymme? Vad är viktigt, vad är av mindre betydelse?
Idag är trädgårdens idé tydlig, läsbar med en stram underliggande struktur. Strävan har varit att hitta balans mellan harmoni och kontrast men samtidigt finns det förhoppningsvis ett mått av gåtfullhet som stimulerar dina sinnen och ger dig nya infallsvinklar att reflektera över. Jag vill att det här skall finnas utrymme för det spontana! Exempelvis ges det plats för vävande, flätande växter som vanligtvis inte lever mer än en eller två säsonger men som spontant dyker upp där det uppstår en lucka mellan perenner, gräs och blommande buskar. Dessa arter och sorter sprider sig genom frö och hittar sin egen plats och ståndort. Den rikedom av pollinerande arter, fjärilar, bi, humlor och andra arter som hittat sina livsrum i trädgården gör mig varm om hjärtat och ger mig hopp om framtiden”.
Instagram: @stefansundbladdesign
Söndag 21 maj kl. 10-14 – 3 x Öppen trädgård söder om Romeleåsen
Stephanie Granrot
”Huset som hör till trädgården är byggt 1870 så det är en gammal trädgård där många ägare haft trädgårdsdrömmar genom åren. En stor gammal bok dominerar platsen och skapar en bra förutsättning för många andra växter genom att vara både vindskydd och skapa mullrik jord på platsen. Det skyddade läget skapar ett bra mikroklimat för växter med sämre härdighet.
Speciellt nöjd är jag med trädgården under maj månad. Då blommar magnolior, häggmispel, olika sippor och alla ormbunkar börjar resa sig. Trädgården är mitt eget experimentfält och en plats där jag både testar växter och kombinationer”.
Marianne och Erik Gyllstedt
Trädgårdsintresset har alltid funnits i familjen. Familjen Gyllstedt har bott i Nällevad i 23 år. Tomten är på drygt 5000 kvadratmeter och själva trädgården ligger på knappt halva ytan. Trädgården har fått växa fram under flera år. Tomten sluttar och nivåskillnaderna har man löst med trappor, murar, gångar och pergola. Trädgården är indelad i rum och varje del bygger på ett eget tema. Växtvalet varierar allt från rhododendron, japanska lönnar till rosor, klematis och ett antal perenner.
Emma Berg
Den privata trädgården började man bygga upp våren 2006. Det är en trädgård med många rum med väggar av höga bokhäckar, grusade gångar, stora rabatter och odling för grönsaker. Ett växthus för privat odling och umgänge. Emmas företag har många ben, den största delen är trädgårdskonsultation, beskärning samt planering och plantering. "Vi har även en snittbloms- och blåbärsodling för självplock. I vårt växthus på cirka 50 kvm säljer vi växter efter säsong och under sommaren har vi tomat och gurka för självplock. Vi erbjuder även kurser i blomsterbinderi både under säsong med blommor från odlingen."
Lördag 13 maj kl. 10-12 – Växtmarknad på Getinggränd
Dags för vårens växtmarknad. Platsen är densamma som i höstas, Getinggränd 2, på gården vid Interlift och Northcom.
Förutom plantor och växter kan du sälja trädgårdsredskap, böcker och egentillverkade ting för trädgården. Under växtmarknaden står HK Björnen för försäljning av korv och kaffe/kaka.
Adress: Getinggränd 2 i Sjöbo.
Du kan parkera bilen inne på gården och sälja från bakluckan, släp eller eget medtaget bord.
Deltagaravgift: alla säljare betalar 100 kr till föreningen (i stället för att skänka 2 växter som tidigare år). Pengarna kommer att användas till lotterivinster i samband med våra föreläsningar i aulan under nästa höst.
Tisdag 25 april kl. 17-19 – Besök på Gunnebo Trädgård
Som fjärde generation driver Maria och Rickard Dahlberg Gunnebo Trädgård i Skivarp. Förra året firade plantskolan 30 år.
De har ett stort och annorlunda sortiment på omkring 5 000 växter. Det stora och lite annorlunda sortimentet är populärt och här kan man hitta sorterna som annars inte är så vanliga. I växthusen får man själv gå runt i odlingen och plocka ut precis de plantor som man vill ha. Planteringar med fina kombinationer av växter och anpassade till vår odlingszon är en trevlig avdelning när man söker efter inspiration. Penséer har en stor plats i verksamheten, redan på hösten står det 65000 plantor i växthuset och väntar på vårens ankomst.
Gunnebo Trädgård blev nyligen valda till årets företagare i Skurups kommun.
Vid vårt besök får vi en presentation av Maria om plantskolan och de olika växtsäsongerna samt lite om nyheter inom plantskoleväxter, rosor och perenner. Vi kommer också att få veta lite mer om grönsaksodling i växthus.
Det finns möjlighet att köpa växter vid besöket och det serveras kaffe och kaka i växthuset.
Plats: Gunnebo Trädgård, Landsvägen 9 i Skivarp
Hemsida: www.gunnebotradgard.se
Instagram: @gunnebotradgard
Onsdag 12 april kl. 19.00 – Woodland och intressanta växter för skugga
Pia Persson berättar om hur hon skapade sitt Woodland. Hon ger tips om hur man kan börja bygga ett woodland i sin trädgård, stor som liten, i den där omöjliga skuggiga torra delen i trädgården.
Pia beskriver även hur man kan göra en våtbädd, fungerar som en stor självvattnande kruka. Våtbädden kan även vara mycket användbar i vanliga rabatter om du har mycket sand/grusblandad jord i trädgården.
Därefter blir det bilder med mycket ögongodis med växter för skugga, speciellt perenner med vackra blad och odlingsråd. I början av juli besöker vi trädgården hemma hos Pia.
Plats: Färsingaskolan, Aulan, Ågatan 3 i Sjöbo
Torsdag 30 mars kl. 17-19 – Vårinspiration hos Tofta Blomsterhandel
Förra våren öppnade Madeleine Nilsson Tofta Blomsterhandel och tillsammans med sin personal har man det här året skapat en härlig växtoas. I butiken hittar man det mesta till hus och trädgård. Jord, buskar och träd, perenner, medelhavsväxter, sommarblommor, grönsaksplantor med mera. Här finns även krukväxter och inredningsdetaljer.
Den här kvällen bjuder hela butiken på inspiration inför våren. Personalen är redo att tipsa om vad du ska tänka på när du planterar din kruka att placera utomhus eller gör en dekoration till påskbordet. Ta med din favoritkruka och gör den vårfin i butiken eller köp växter med dig hem.
Plats: Tofta Blomsterhandel, Toftavägen 3 i Sjöbo
Hemsida: facebook.com/toftablomsterhandel
Instagram: @toftablomsterhandel
Tisdag 14 mars kl. 19.00 – Skapa struktur med barrväxter
Magnus Carlström presenterar sig som växtjägare och tillverkare av växter. Han har tidigare drivit Lindhults plantskola i Halland, men för oss kanske mest känd som kunnig och hjälpsam trädgårdsmästare på Flyinge Plantshop.
Han kommer att föreläsa om barrväxter, annat vintergrönt och sådant vi inte visste att vi saknade i våra trädgårdar. Barrväxter ger en stomme i trädgården som ger grönska även vintertid. Genom att plantera barrväxter i trädgården får man skulpturala inslag i olika former. Barrväxter finns i många olika storlekar, barrfärger, växtsätt och former. Glöm förvuxna och risiga 70-talsplanteringar. Barrväxter behöver inte vara jättestora – de kan också vara formstarka miniträd i smaragdgrönt, guldgult och svalt blågrått. Vad kan väl vara bättre i livet än att plantera och se det växa i en trädgård som kan bli speciell året runt. Vi kan skapa en botanisk fröjd som växlar med årstiderna genom växter i mångfald och samspel.
Plats: Färsingaskolan, Aulan, Ågatan 3 i Sjöbo
Onsdag 1 mars kl.18.30-20.30 – Hydroponisk basilikaodling i Vanstad
I skånska Vanstad ligger Davidstorps Kryddgård. Här driver Sven och Birgitta Andersson en modern och klimatsmart odling av kryddor. Med hjälp av smarta lösningar och hydroponisk odling samt ny miljöanpassad odlingsanläggning med solfångare på taken och klimatstyrda plantagerum, med cirkulerande närings- och bevattningssystem inomhus, har man lyckats få fram en prima skånsk medelhavsråvara.
Deras mest kända produkt är den skånska peston med ingredienser från den skånska myllan. För att utveckla en skånsk variant av pesto har Sven och Birgitta hämtat inspiration och råvaror från närområdet. Basilikan odlas givetvis på gården, kallpressad rapsolja kommer från Gunnarshög, parmesan har bytts ut mot en härlig långlagrad hårdost från Skånemejerier och vitlöken levereras från Peppinge Grönt. Succén och den skånska peston är ett faktum!
Vi gör ett studiebesök för att titta på odlingen och njuta av god pesto.
Plats: Davidstorps Kryddgård, Vanstadskogsväg 263–15, 275 70 Lövestad
Hemsida: www.davidstorpskryddgard.se
Tisdag 7 februari kl. 18.30 – Årsmöte och Odla en blomstrande köksträdgård
Efter sedvanliga årsmötesförhandlingar och presentation av årets verksamhet i bildspel, är det dags för kvällens föreläsare, Anette Nilsson eller Anette på Boäng i trädgårdskretsar. Anette berättar om att odla blommor och grönsaker tillsammans och visar bilder av fotograf Monika Norrby. Anette startade sitt odlande för mer än 30 år sedan i Sigtuna och fick mycket av sina kunskaper hos trädgårdsamatörerna i Uppsala. Det startade med en kolonilott och senare en mindre villaträdgård. Sedan millennieskiftet odlar hon och maken en större trädgård nära Röstånga i Skåne, med en potager, en dekorativ köksträdgård.
Anette berättar om hur de planerat och designat sin potager. Konsten att samodla grönsaker och blommor har länge varit etablerad i Frankrike, därav det franska ordet för köksträdgård, Potager.
Du får följa med under en säsong med fröinköp, jordförbättring, förodling och odling med råd om metoder och sorter, och det blir bilder på många favoriter bland både grönsaker och blommor. Mycket inspiration utlovas!
I pausen bjuder föreningen bjuder på kaffe med styrelsens hembakade tårtor! Vi presenterar vinnarna i ”Fototävling 2022”.
Plats: Färsingaskolan, Aulan, Ågatan 3 i Sjöbo
Hemsida: www.boaeng.se
Onsdag 25 januari kl. 19.00 – Nyckeln till framgång i perennrabatten
Vem vill inte ha vackrare, billigare och mer lättskötta planteringar, men hur gör man? Att välja växter utifrån ståndorter är det enkla svaret. Med fokus på perenner kommer Johnny Mattsson denna kväll att fördjupa sig i det spännande ämnet ståndorter och faktorerna som påverkar dessa. Johnny är utbildnings-ledare och lärare på den två-åriga yrkeshögskoleutbildningen ’Trädgårdsmästare – Natur, kultur och hållbarhet’ på Gunnebo slott och Trädgårdar i Mölndal.
Johnny har ett förflutet som trädgårdsmästare, trädgårdsdesigner och har varit skribent i Hemträdgården. En lång rad av artiklar i tidningen hade ståndorter som tema och dessa finns samlade i Svensk Trädgårds särtryck ’Planera med perenner’.
Plats: Färsingaskolan, Aulan, Ågatan 3 i Sjöbo