Onsdag 26 mars kl. 19.00 – Trädgårdens jord
Håkan Wallander pratar om att trädgårdens magi skapas i jorden, men man behöver kunskap för att förstå den. Jorden är växternas skafferi, den sköter deras vatten- och näringsförsörjning och är ett läkande apotek. Omsorgen om jorden är grunden för en lyckad odling och en blomstrande trädgård.
Jord kan vara tung och fuktig, sandlätt och torr, mullrik, mörk och väldoftande. Den är centrum i trädgårdens arbete och behöver näras, skötas och bearbetas av både människohand och idoga daggmaskar och småkryp.
Håkan ger svar på det du behöver veta om jorden! Lär känna och förbättra din jord, lär dig gödsla och vattna på bästa sätt, starta en välgörande kompost, gräv och bearbeta. Du får noggranna råd och hjälp med planering, plantering och odling. Vi får höra om en odlares väg till bättre jord, en jordtillverkares historia och verksamhet. Vi inspireras av olika specialträdgårdar där jord och mikroliv ger förutsättningar för skiftande former av odling.
Håkan är professor i markbiologi och miljövetenskap, forskar på svamp som lever i symbios med träd, ektomykorrhiza, vid Lunds universitet.
Plats: Sjöbo Församlingshem, Lilla Norregatan 3 i Sjöbo
Anmälan senast: måndag 24 mars till info@sjobotradgard.se
Söndag 13 april kl. 10-15 – Vårinspiration på Slottsmagnolian
Rebecca och Annika Sten hälsar oss välkomna till sin trädgård och presentbutik i den vackra miljön vid Övedsklosters slott. I det nybyggda orangeriet visas vårens vackraste blommor i arrangemang för både trädgården och påskbordet. Har vi tur är kanske påskens konstutställning redan plats också. I den muromgärdade plantskolan trängs buskar, träd, perenner med säsongsväxter och trädgårdsinredning. Krukor för utomhus- bruk erbjuds med 30 % rabatt så passa på att göra en påskkruka till entré eller uteplats. Slottsmagnolian erbjuder föreningens medlemmar 10 % rabatt på växter. Inne i butiken med inredning kan man köpa fika! Ingen anmälan.
Plats: Slottsmagnolian, Övedskloster, Harlösavägen 585–15, 275 94 Sjöbo
Hemsida: www.slottsmagnolian.se
Instagram: @slottsmagnolian, FB - Slottsmagnolian
Tisdag 15 april kl. 19.00 – Trädgårdar genom årstider och ett förändrat klimat
Den internationellt välkände landskapsarkitekten Ulf Nordfjell har skapat många fantastiska trädgårdar och parker i flera olika länder. Hans fokus när han skapar är inte bara skönheten utan också hur de trädgårdar han ritar påverkas såväl av ett klimat i förändring som årstidens växlingar.
Christel Kvant är journalist och författare av bland andra ”Vår trädgårdsbok” och klassikern ”Trädgårdens rum”. Hon har även ett stort intresse för biologisk mångfald.
Möt Ulf Nordfjell i en föreläsning utformad som ett samtal med Christel Kvant om de utmaningar vi trädgårdsodlare står inför med ett förändrat klimat.
Självklart bjuder Ulf också på berättelser från skapandet av sina mest fantastiska trädgårdar och parker från norr till söder illustrerat med vackra bilder. Passa på att delta i denna trädgårdskväll med härliga trädgårdsprofiler!
Det finnas böcker till försäljning under kvällen.
Plats: Flora Biografteater, Idegatan 5, Sjöbo
Entréavgift: 140 kr per person i vilket ingår fika.
Aktivitet i samarbete med Sparbanken Skåne.
Bindande anmälan: senast torsdag 10 april till info@sjobotradgard.se
Tidigare aktiviteter:
Måndag 10 mars – Förökning av vedartade växter
Krister Cedergren, från numera avvecklade Cedergrens Plantskola på Råå vid Helsingborg, berättar i ord och bild om förökning av vedartade växter och om okulering av rosor.
Ikväll pratar Krister om olika förökningsmetoder och tillvägagångsätt när det gäller vedartade växter. Vi får veta mer om förökning genom ympning, inklusive nippolering. Förökning kan även göras genom delning. Krister pratar också om sticklingar, samt om den långa vägen till salufärdig planta när det handlar om okulering av rosor.
Torsdag 27 februari kl. 19.00 – Trädgårdskultur i södra Sverige
Lena Alebo berättar om ”Trädgårdskultur i södra Sverige – om allmogeträdgårdar med sol-rundning, abullaträ och haveblomster”. Ett föredrag om hur den skånska trädgårdskulturen växte fram. Om hur slottsträdgårdarna från renässansen blev förebild för allmogeträdgården flera hundra år senare och vad enskiftet betydde för trädgårdskulturen på landsbygden här i södra Skåne.
I haven växte haveblomster som galtaknappa, bullerörta, pyttor och lutemyntor. På fönsterbrädorna stod fönsterträna. Pelargonen var det vanligaste tillsammans med Kristi blodsdroppar och balsaminer. Vid mitten av 1930-talet menade trädgårdsarkitekt Margareta Moberg att allmogeträdgårdarna började spela ut sin roll och att köksväxter och fruktträd borde flyttas ut på åkern och ge plats för gräsmatta. En 100- årig tradition började omvandlas till det som så småningom skulle bli den moderna villaträdgården.
Lena Alebo är kulturhistoriker och har varit chef på Österlens museum i Simrishamn
Måndag 10 februari kl. 18.30 – Årsmöte och Arts & Crafts
Efter sedvanliga årsmötesförhandlingar och presentation av verksamhet för 2024 i bildspel, är det dags för kvällens föreläsare att berätta om ”Arts & Crafts och en vildare trädgård – människorna bakom böckerna”. Nina Nordh visar bilder och berättar om sina möten med människorna bakom hennes två böcker: "Sofieros trädgårdsbok" och "Trädgård närmare naturen".
Passionerade och kunniga trädgårdsmästare, trädgårdsentusiaster och forskare har under arbetet med de två böckerna generöst delat med sig av sina bästa tips om trädgårdar i Arts & Crafts-andan. Det handlar om allt från blomstrande perennbäddar, rosenträdgårdar och skirt blommande vårskogar med naturkonst, till hur man kan skapa exempelvis en trollsländedamm, sandbädd, nyckelhålsodling och tittskåpsrabatt.
Det blir också historiska tillbakablickar om Arts & Crafts-rörelsens vildare trädgårdar och likheten med dagens tankar om att gynna den biologiska mångfalden.
Nina Nordh är journalist och miljövetare med ett stort intresse för trädgårdsliv och natur. Hennes artiklar har publicerats i bland annat Allt om Trädgård, FIXA och Allers Trädgård. Hon har tidigare arbetat som vetenskapsjournalist i många år på Lunds universitet med fokus på medicin, hälsa, miljö och hållbarhet. Nina har skrivit två trädgårdsböcker: "Sofieros trädgårdsbok" och "Trädgård närmare naturen". Böckerna finns att köpa under kvällen!
Föreningen bjuder på hembakade tårtor till kaffet!
Söndag 2 februari kl. 14-17 – Så ett frö och låt det gro!
Odling handlar om allt från mat till växter och blommor. Frön är det som är grunden till odlarglädje. Även om det är en del jobb med frösådder så övervinns det arbetet av lyckan när man ser de första små bladen titta upp ur jorden. När man sedan fyller trädgården med vackra blommor och grönsaker har man verkligen lyckats med uppgiften.
Jenny Mineur, med många års erfarenhet av odling genom sitt arbete på Åbergs Trädgård, håller i en Workshop om frösådd. Det blir en föreläsning om sådd, från frö till planta. Tips och råd om jord, vattning, ljus och val av fröer ingår. I den praktiska delen sår vi sommarblommor, grönsaksplantor och kanske något annat spännande som passar för tidig start.
Naturligtvis får du ta alla sådderna med dig hem för att praktisera din kunskap från dagen för att lyckas med ett grönskande resultat i odlingskrukorna.
Alla är välkomna att ta med egna fröer för fröbyte med de andra under dagen. Glöm inte att skriva namn på de fröpåsar ni har med er.
Fröer att så under eftermiddagens Workshop finns redan på plats.
Onsdag 4 december kl. 19 – Julblommor med Anna Gouteva
Ikväll träffas vi i festsalen på Sjöbo Gästgifvaregård, pyntat med juleljus och julgran. Anna Gouteva står för julinspiration med vackra blomsterarrangemang. Anna är blomsterdekoratören som har ett sinne för blommor som sträcker sig långt utöver det vanliga. En typisk Goutevabukett är ett generöst fång av blommor i toner från ljusaste puderrosa till mörkaste bordeaux. Anna har en bra känsla för blommors skönhet och kombinerar dem så att de lyfter varandra. Hon hittar skönhet i varje växt.
De arrangemang Anna gör under kvällen blir vinster i vårt lotteri.
Anna har egen ateljé i Oxie, är kursledare och utbildad florist. Team Gouteva levererar blommor till en mängd olika arrangemang, såsom bröllop och event och förskönar utemiljöer med krukor och växter.
Inför kvällen har ni möjlighet att beställa vackra saker till jul av Anna. Efter anmälan får ni ett utskick från oss med mer information. För att göra en beställning måste du vara med under kvällen och hämta din beställning på plats. Beställningen betalas innan aktiviteten.
Sparbanken Skåne sponsrar vårt arrangemang.
Söndag 24 november kl. 10-12 – Fruktträdsbeskärning
"På en vacker gård utanför Tomelilla så ska vi ta oss an ett äppelträd som jag själv har beskurit under två säsonger. Här kommer ni att lära er om trädbeskärningens grunder, vilka grenar som bör avlägsnas, vilka som bör sparas och varför, men även vad en ska tänka på för att hålla ett hälsosamt fruktträd som ger rikligt med avkastning. Vi ska även ha en genomgång i redskapsvård och vilka redskap som rekommenderas att användas. Ta gärna med egen sekatör då ni gärna får prova på att beskära själva.
Jag som håller i kursen heter Fredrik Fröberg och driver Sakura Trädgård och är utbildad trädgårdsmästare, samt utbildad i beskärning".
Fredrik besökte oss i november 2023 och höll ett föredrag om "Från frö till planta" tillsammans med Jenny Mineur.