Torsdag 1 december – Julaktivitet med Joakim
Vi träffas för att få inspiration inför julen. Joakim är på plats med sitt gäng från Zorina Blomsterhandel för att inspirera oss och bjuda på vackra arrangemang inför julen. Det kommer även att finnas julblommor och annat att handla under kvällen. Joakim har lovat att bjuda på idéer för dukningen till julbordet. Blommor till nyårsfirandet står också på programmet.

Joakim har ett Mästarbrev som florist och har många år i branschen, en gedigen kunskap med kärlek för blommor och skapande. 2020 tog Joakim över Zorinas Blomsterhandel i centrala Sjöbo.

Julfika med saffransbulle och överraskning blir det under kvällen!

Plats: Aulan, Färsingaskolan, Sjöbo
Bindande anmälan: senast 25 november till info@sjobotradgard.se
Kostnad: 125 kr som betalas efter att din anmälan bekräftats.
 

 

 

Tidigare aktiviteter:

 Tisdag 15 november kl. 19.00 – Japanska lönnar
Mattias Rosberg, trädgårdsentusiast från Helsingborg som samlar på japanska lönnar. För drygt tolv år sedan köpte Mattias och hans fru ett hus med en trädgård helt utan träd, med få rabatter men med en stor gräsmatta. Med andra ord en ganska typisk villatomt. De påbörjade arbetet med att skapa en trädgård och det som från början fungerade som perfekt avkoppling efter en stressig arbetsdag blev snabbt till något mycket mer.
”Första hösten i vår trädgård skaffade jag mig min första japanska lönn, en ’Osakazuki’. Bara namnet räckte för att väcka mitt intresse och att det dessutom var ett träd i miniatyrform med fantastiska lönnblad fick mig att bli förälskad direkt. Nörden i mig ville givetvis veta mer och när jag såg alla vackra sorter som fanns öppnade sig en ny värld och jakten på fler lönnar var oundviklig.”
Idag finns dessa fantastiska träd finns nästan överallt i trädgården, i massor av färger och varianter. Genom åren har Mattias skaffat sig många erfarenheter av hur man får japanska lönnar att trivas på bästa möjliga sätt i vårt skånska klimat.

Japanska lönnar finns i många olika varianter och med olika egenskaper. Mångfalden gör att det finns en japansk lönn för alla smaker och lägen men det finns också en del att ta hänsyn till när man vill skaffa sig en japansk lönn.
På föreläsningen får du lära dig mer om de olika sorterna och hur dess olika egenskaper kommer till sin rätt på bästa sätt. Vi kommer prata om skötsel, vilken jord de trivs i och betydelsen av läge. Vad bör man tänka på när det gäller beskärning av japanska lönnar? Kan man odla japansk lönn i kruka? Mattias har genom åren haft många lönnar i kruka med både goda och mindre bra resultat. Han kommer att dela med sig av sina tips på hur man lyckas med att odla japanska lönnar både i kruka och direkt i marken. Vi får höra om Mattias erfarenheter han samlat på sig under åren. Massor av vackra bilder utlovas!
Plats: Färsingskolans aula, Ågatan 3 i Sjöbo
Anmälan: senast 14 november till info@sjobotradgard.se

Fototävling 2022 – pågår fram till 31 oktober
Bilderna ska vara tagna under 2022 i din egen trädgård. Du kan tävla i tre olika kategorier och du får skicka in 1 bild per kategori!

1. Pollinatörer. Insekter, exempelvis bin, fjärilar och blomflugor fotograferade i rabatten. 
2. Min krukträdgård. Sommarblommor eller perenner, en eller flera krukor. 
3. Morgonbild med en vy från trädgården. Soluppgång, dagg och ljuset, fångat i trädgården.


Tre vinster per kategori, presentkort på 500 kr, 300 kr och 200 kr. Vinnarna presenteras på årsmötet i februari 2023.
Det kommer ett mejl till er med mer information om tävlingen. Vi ser fram emot många intresserade fotografer och mängder med härliga bilder! Mer info här.

Kontaktperson: Kerstin, på e-post: kerstin@ulun.eu 
 

Onsdag 26 oktober kl. 19.00 – Hydroponisk odling 
Hydroponisk odling är en växande trend som både nya och gamla odlare börjat upptäcka. Fördelarna är många. Du kan odla mer på mindre yta, det växer snabbare, du slipper kånka jord och framför allt slipper du vattna flera gånger i veckan. Perfekt för dig som vill få in det gröna i vardagen, oavsett om det är färska kryddväxter eller solmogna tomater. Med hydroponisk odling kan man förlänga odlingssäsongen och skörda egenodlade grönsaker och kryddväxter året om.
Passa på att inspireras och få mer information om detta sätt att odla. Vem skulle inte vilja ha färsk sallad och basilika hemma hela vintern!
Man tror att de hängande trädgårdarna i Babylon var hydroponiska. Orden hydro, som betyder vatten och ponic, som betyder arbeta, är gammalgrekiska. Betydelsen är alltså arbetande vatten.
Niklas Hjelm driver företaget Grobruket AB som utvecklar hydroponiska odlingsprodukter och är författare till boken Hydroponisk odling - Köksträdgård utan jord.

Måndag 3 oktober kl. 19.00 – Växthus och orangeri – om trädgårdens glasade rum
Peter Englanders sprillans nya bok ”Trädgårdens glasade rum” ligger till grund för den här föreläsningen. Alla, precis alla, borde ha ett glasat rum i sin trädgård. Bara för vädrets skull, om inte annat. Det finns en del att fundera kring. Vilket skulle du välja? Växthus, uterum, vinterträdgård eller orangeri? Peter går igenom det där och mycket annat. Var ska ditt glasade rum stå? Byggt i trä eller aluminium? Vilket golv? Frågorna är lika många som ”blommorna på krysantemum om hösten”. Eftersom vi ändå är i farten bygger vi också en terrass framför, en pergola för skuggans skull och varför inte ett utekök?
Peter Englander är trädgårdskreatören som tog Medelhavet till Österlen. Under några år drev han Apotekarns trädgård i Simrishamn och han har skrivit ett flertal böcker om Medelhavsträdgården. ”Det enda som skiljer oss från sydliga breddgrader är ungefär fyra millimeter glas”, säger Peter. Denna kväll blir det massor av inspiration om Medelhav och glasade rum att njuta i.
Plats: Färsingskolans aula, Ågatan 3 i Sjöbo

Söndag 25 september kl. 14.00 – Träff för nya medlemmar
En träff där vi hälsar våra nya medlemmar välkomna att träffa oss i styrelsen. Det blir tillfälle att göra ett trädgårdsbesök och prata om trädgård. Vi från styrelsen berättar om föreningen och ni har möjlighet att ställa frågor om det ni har funderat på. Ett tillfälle att bli mer bekant med föreningen och samtidigt träffa andra medlemmar.
Vi vänder oss i första hand till er som blivit medlemmar under 2022.

Anmälan: senast 18 september på info@sjobotradgard.se
Efter anmälan får du mer information. Under träffen bjuder vi på fika för deltagarna. Begränsat antal deltagare. Plats meddelas i mejlet med bekräftelse på anmälan.


Torsdag 15 september kl. 19.00 – Trädgårdskväll hos Pia
Bär det sig med bären? Det ska det pratas om under Trädgårdsnack hemma hos Pia. "Bär och frukt i trädgården" är temat för kvällen som inleds med en vandring i trädgården under fruktträd och i odlingarna med bär och grönsaker. Kanske dyker något annat trädgårdsämne upp under samtalets gång när gruppen flyttar in i uterummet.
Har du något bra recept med bär och frukt får du gärna dela med dig.

Anmälan: senast 9 september till Lena-Britt. Begränsat antal, max 12 deltagare. Bekräftelse på din anmälan kommer via mejl. Fika till självkostnadspris.


Lördag 10 september kl. 10-12 – Växtmarknad
Dags för höstväxtmarknad. I år flyttar vi höstens växtmarknad en ny plats, Getinggränd 2 i Sjöbo. 
Förutom plantor och växter kan du sälja trädgårdsredskap, böcker och egentillverkade ting för trädgården. Du som skördat frukt och bär i trädgården får gärna sälja egenproducerade produkter från odlingen.
HK Björnen medverkar och säljer korv och kaffe.

Kontaktperson: för sista-minuten-frågor, ring Josephine 
Adress: Getinggränd 2. Du kan parkera bilen inne på gården och sälja direkt från bakluckan.

Lördag 27 augusti kl. 10-14 – Japanska lönnar och dahlior
Vi besöker två olika företag under dagen. Det första företaget arbetar med japanska lönnar och det andra med dahlior.
Vi samlas på Aceratum kl. 10 och åker sedan därifrån till Dahliafarmen.

Plantskolan Aceratum – Kåseberga, Peppingevägen
Plantskolan som inriktat sig på exklusiva japanska lönnar drivs av Thord Ohlsson och Carina Larsson. Paret har tidigare ägt och drivit trädgården Ulriksdal på Kivik. Denna såldes 2018 och därmed avvecklades det mesta. Dock fick de japanska lönnarna följa med till Kåseberga och man har cirka 100 olika sorters lönnar i sortimentet. De flesta har drivits upp på plats i plantskolan, en del är frösådda andra ympade på Acer palmatum. Man har lönnar både för den lilla trädgården, för krukor och till större planteringar.
Sortiment: www.edafos.se/tradgard/plantskola/acer/sortiment_acer.asp

Dahliafarmen på Österlen
Ulrika Grönlund har i år startat Dahliafarmen på Österlen och hon har under våren planterat cirka 2000 Dahliaknölar. Dessa kommer under sensommar/höst att blomma i vackra färger. Dahliafarmen öppnar i juli i år. Här kommer även att finnas butik, orangeri och visningsträdgård.
Instagram: @dahliafarmen
Facebook: www.facebook.com/groups/1202656030221478/media


Söndag 14 augusti kl. 11 och kl. 13 – Mayfly Garden och Löddeköpinge Plantskola
Med finurliga lösningar och finstämd estetik har Pia Persson och Linda Hallin skapat en grön, skön och harmonisk trädgård med smarta rumsbyggen av högsta klass. Här vandrar man från rum till rum, med olika funktioner och överraskande innehåll men sammanhållna i material och växtval. Detta beskriver The Mayfly Garden, en trädgård i Ålstorp som blev vald till Årets trädgård i Allers Trädgård förra året.
Det finns flera sittplatser i trädgården och många häckar som delar av rummen. Blommor dekorerar rummen byggda av gröna växter med olika bladformer. Det finns fina siktlinjer mellan rummen i detta gröna paradis och ett vackert växthus har blivit en favorit. Ytan på trädgården är cirka 1300 kvm och namnet The Mayfly Garden, dagsländans trädgård, hänger samman med gatunamnet där trädgården finns.

I samband med besöket i Ålstorp tipsar vi om att åka till Löddeköpinge Plantskola, en väletablerad plantskola sedan 40 år tillbaka. Innanför de höga träd som omger plantskolan döljer sig en unik miljö med slingrande gångar och grönskande rum. Här hittar du ett stort urval av växter, krukor och andra föremål till trädgården. Ett trevligt ställe att besöka och botanisera i!
Öppettid söndag: kl. 9-15
Adress: Landskronavägen 166, 246 55 Löddeköpinge

Söndag 14 augusti kl. 13-17 – Aktivitetsdag i Sebbarp
Sydsvenska Rhododendron och magnoliasällskapet, SyRMS, bjuder in oss till en aktivitetsdag hos Sebbarp Planthandel. Det blir guidning i trädgård och plantskola, information om sticklingsförökning och försäljning av växter hos utställare på plats. Läs mer här.
Adress: Sebbarp 503, 241 62 Löberöd

Lördag 6 augusti kl. 13-16 – Blomsterbönder på Elfstrands krukmakeri
Denna lördag kommer det att blomma alldeles extra på Elfstrands krukmakeri. Då möts Joanna Tufvesson, blomsterbonde från Vombsjö Flowerfarm och författaren Lisa Ising, som skrivit boken Blomsterbönder. I boken berättar Lisa om alla de blomsterodlare hon besökt, från Smygehuk i norr till Västerbotten i norr.
Kom och låt dig inspireras, vare sig du drömmer om att starta egen blomsterfarm, vill hitta ställen att besöka eller bara njuta av egna buketter. Närodlade blommor gynnar både insekter, biologisk mångfald som landsbygdsutveckling och blomsterböndernas självplock har blivit populära utflyktsmål – där du verkligen kan frossa i blommor!

Kl. 13.30-14 samt kl. 14.45-15.30 berättar Joanna och Lisa om entreprenörerna som vågat ta steget att starta egen blomsterfarm. Få tips på odlingsvärda sorter och lär känna en ny och spännande bransch som växer så det knakar. Däremellan bjuder Joanna på sina bästa floristtips. Både säsongens närodlade blommor och böcker till försäljning. Ta med egen kaffekorg och egen stol. Arrangemanget är ett samarbete mellan Sjöbo kommun och Sjöbo Trädgårdsförening.

Lisa Ising är trädgårdsjournalist och -författare, samt initiativtagare till Slottsträdgården i Malmö. Blomsterbönder är hennes senaste bok, om den världsomfattande trenden med närodlade snittblommor i säsong, nominerad till Årets Trädgårdsbok 2021.
Joanna Tufvesson är utbildad florist som älskar det vilda uttrycket. Tillsammans med sin mamma började hon odla egna snittblommor intill Vombsjön förra året. Blomningen startar med tulpaner på våren, fortsätter med ett stort urval av snittblommor under sommaren och avslutas med dahlior och solrosor på sensommaren.
Odlingen är öppen för självplock större delen av säsongen. Joanna skapar även buketter och arrangemang av blommor från odlingen.

Torsdag 4 augusti kl. 17-20 – Öppen trädgård i Dörröd och Häckeberga
Monica Jönsson, Veberöd
Monicas trädgårdsbutik Ekbacken i Lomma kunde vi besöka i början av juli och nu har vi även möjlighet att besöka hennes egen trädgård i Dörröd. Med en fantastisk utsikt över nejden bor Monica vid slutet av en smal grusväg med stenmurar på båda sidor. Tomten ligger på en höjd av 156 m.ö.h. Parkering finns i fårhagen och därifrån står grindarna öppna in till trädgården. Trädgården inramas av en robust stenmur och det finns en vacker pergola och växthus. Monicas passion är rosor och förhoppningsvis blommar en del av dessa fortfarande. På gården finns får och andra djur och en blåbärsodling. Pelargonen Knapaträdet, som är en del av Grönt Kulturarv, har Monica ett speciellt förhållande till. Hon kommer att berätta om det och även sälja sticklingar av pelargonen.

Kristina Darth, Genarp
Kristinas trädgård är spännande, lite hemlighetsfull och blickar ut mot Häckebergaskogen. Den har slingrande lummiga stigar och fina sittplatser där solen kan leta sig in. Detta kunde man läsa i tidningen ”Lantliv Trädgård”, ett trädgårdsmagasin som kom i maj i år. Kristinas trädgård på 7000 kvm består av trädgårdsrum med grönska från golv ända upp i tak, där stora träd och buskar ger en ombonad känsla. Det är en lummig trädgård med många vackra stilleben, stor växtvariation och fina siktlinjer. Kristinas man Lars har startat upp en vinodling och där får vi också titta in.
Instagram: @kristinadarth

 

 

 

 

ニューバランス 576 ネイビー ニューバランス 576 レディース ニューバランス 996 ニューバランス 996 574 ニューバランス 996 キッズ ニューバランス 996 グリーン ニューバランス 996 グレー ニューバランス 996 ネイビー ニューバランス 996 メンズ ニューバランス 996 レディース ニューバランス 996 梨花 ニューバランス 1300 ニューバランス 1400 ニューバランス m1400 ニューバランス m1400 レディース ニューバランス ml574 ニューバランス ml574 RSK ニューバランス ml574 グリーン ニューバランス ml574 グレー ニューバランス キッズ 996 ニューバランス キッズ サンダル ニューバランス キッズ スニーカー ニューバランス スニーカー ニューバランス スニーカー 574 ニューバランス スニーカー 996 ニューバランス スニーカー コーデ ニューバランス スニーカー シリーズ ニューバランス スニーカー メンズ ニューバランス スニーカー レア ニューバランス スニーカー 安い ニューバランス スニーカー 人気 ニューバランス メンズ ニューバランス メンズ 574 ニューバランス メンズ コーデ ニューバランス メンズ スニーカー ニューバランス メンズ 人気 ニューバランス レディース ニューバランス レディース 574 ニューバランス レディース 996 ニューバランス レディース グレー ニューバランス レディース ネイビー ニューバランス レディース ピンク ニューバランス レディース ベージュ ニューバランス レディース 安い ニューバランス レディース 赤 ニューバランス レディース 梨花 ニューバランス レディース 人気 ニューバランス レディース 人気 梨花 ニューバランス 梨花 ニューバランス 人気 ニューバランス 人気 メンズ ニューバランス 人気 ランキング ニューバランス 人気 レディース ニューバランス 人気 梨花 ニューバランス 574 ニューバランス 574 イエロー ニューバランス 574 グリーン ニューバランス 574 ネイビー ニューバランス 574 メンズ ニューバランス 574 レッド ニューバランス 574 レディース ニューバランス 576 ニューバランス 576 コードバン