Söndag 22 maj kl. 15-18 – Sticklingsförökning av klematis
Krister Cedergren var tredje generationen att driva Cedergrens Plantskola på Råå fram till 2019 då plantskolan stängde. Han är fortfarande en av landets mest kunniga när det gäller rosor och klematis. Dagens kurs med Krister handlar om att sticklingsföröka klematis. Vi startar med en introduktion om klematis, vilka sorter som passar att föröka just nu, lite om skötsel och plantering. Vi får lära oss allt vad som gäller före, under och efter sticklingstagandet. Olika typer av sticklingar, rankans/sticklingens mognad, när på året man kan ta sticklingar och hur man skär till sticklingarna.

Vi träffas i Flora Linneas lokaler på Fredriksdal i Helsingborg, där ägarna Max och Lisa Sommelius välkomnar oss. Därefter botaniserar ni bland plantskolans klematis och väljer ut plantor. Från dessa tar ni egna sticklingar, som ni sedan kan byta sinsemellan med andra kursdeltagare. Ni har naturligtvis också möjlighet att göra andra inköp i butiken, där vi dagen till ära erhåller 10% på alla ’uteväxter’. Flora Linnea har Sveriges största sortiment av rosor, så ta tillfället i akt!
Medtag en liten ’vass’ kniv och eventuellt en sekatör.

Kursavgift: 575 kr. I denna avgift ingår, förutom kurs och handledare, 1 klematis, substrat/jord, krukor, etiketter och en god fika. Begränsat antal deltagare. Genom att byta sticklingar är det möjligt att få flera sorters klematissticklingar med sig hem.

Anmälan: senast måndag 16 maj till Kerstin på e-post: kerstin@ulun.eu Kursavgift betalas efter bekräftad anmälan i vilken du får mer praktisk info och vägbeskrivning.


Söndag 29 maj kl. 11-15 – Öppen trädgård intill landsvägen
Sture Bengtsson, Östra Vemmenhög 51, Skivarp. (Skylt kommer att stå vid avtagsväg från väg 101). Karta.
Vemmenhögsgårdens gamla parkmiljö har på senare år utvecklats till en stor woodlandträdgård med stora samlingar av rododendron och magnolior. Lummigt och vildvuxet kontrasterar mot klippta former. Bambu och många ovanliga träd gör detta till en spännande plats mitt i det öppna jord-brukslandskapet. Många av växterna är uppdragna från frö här 
på gården, som till exempel mandaringran, kejsarträd och mängder av rododendron och magnolior.

Lise-Lotte och Mike Pierce, Önnarp 4, Skurup. (Sotehusvägen 11–0, Skurup). Karta.
Trädgården är på drygt 5000 kvm och bestod för fyrtio år sedan av ett hav med kvickrot, en gammal torvtäkt, några askar och hamlade pilträd. Nu finns här allt; köksträdgård, perennrabatt, äng, stenparti, en jättedamm, träd, buskar, allt inramat av höga tujahäckar och popplar som skyddar mot blåsten. Mike arbetar mycket med den konstnärliga utformningen i trädgården och Lise-Lotte sår fröer och drar upp nya perenner till rabatterna. Växterna är noggrant utvalda med tanke på deras egenskaper, blomning, färg och form på bladen och inte minst hur de ser ut på vintern. Det kommer att finnas möjlighet att handla växter om så önskas.

Ingen anmälan till trädgårdsbesöket.

 

Tidigare programpunkter.....

Lördag 7 maj kl. 10-12 – Växtmarknad
Dags igen för vår populära växtmarknad där medlemmarna säljer sina växter och annat som hör till trädgården t.ex. trädgårdsredskap, böcker och egentillverkade saker. Vi håller som vanligt till på gräsytan öster om Jysk. Medlemmar som säljer kan köra in på gräsmattan från Planteringsgatan.
HK Björnen medverkar och säljer varmkorv till hungriga besökare.

Deltagaravgift: alla försäljare betalar 100 kr till föreningen (i stället för att skänka 2 växter som tidigare år). Pengarna kommer att användas till lotterivinster i samband med våra föreläsningar. Deltagaravgiften betalas in på vårt BG 5282-2764.

Plats: Gräsytan öster om Jysk, Planteringsgatan 50.


Måndag 2 maj kl. 18.30 – Sällskapsplantor i min have
Ikväll hälsar vi en dansk trädgårdskändis välkommen till vår förening. Föredraget Sällskapsplantor i min have är Claus Dalbys berättelse om trädgården i Risskov vid Aarhus på Jylland. Här har Claus genom åren skapat en levande och frodig trädgård uppdelad i olika färgstämda rum med hav av blommande växter. Månad för månad följer vi säsongsväxlingarna när vi vandrar genom trädgården. Trädgårdens rum beskrivs utifrån sina speciella egenskaper - sol, skugga, stämning, färgsättning och design. Trädgårdens överdådiga rabatter är en symbios av lökväxter, perenner, sommarblommor, buskar och träd.

Claus Dalby är författare och blomsterkonstnär och samtidigt en passionerad trädgårdsman som med kunskap och entusiasm inspirerar alla som gillar trädgård. Under kvällen kan ni inhandla både boken ”Selskabsplanter” och andra trädgårdsböcker i Claus samling. 

Plats: Färsingaskolans aula, Sjöbo

Onsdag 20 april kl. 19.00 – Blomsterbönder
Boken ”Blomsterbönder” tar oss med till de hållbara odlarna av snittblommor som på senare tid vuxit upp runt om i Sverige, från Smygehuk i söder till Västerbotten i norr. Alla odlar de hållbart och med omsorg. Här finns massor att inspireras och lära av. De blommande fälten gynnar såväl insekter, biologisk mångfald som landsbygdsutveckling. De är dessutom ofta populära besöksmål - och så blir det ju underbara buketter.

Möt entreprenörerna som vågat ta steget och starta egen blomsterfarm. Få tips om blomster-böndernas odlingsvärda sorter, särskilt anpassade för vas – och om närmaste självplocket där man kan njuta blomsterfröjd, ifall man inte vill odla själv. Boken är en energikick med blicken mot en hållbar framtid där både människor, blommor och bin har sin givna plats. Äntligen kan vi njuta av fredagsbuketten med gott samvete!

Lisa Ising bor i Lund och är trädgårdsjournalist och författare, samt initiativtagare till Slottsträdgården i Malmö. Hon skriver ofta om odlandets sociala sida, men även om hållbarhet och klassiska trädgårdsreportage. Blomsterbönder är hennes senaste bok, om den världsomfattande trenden med närodlade snittblommor i säsong, nominerad till Årets Trädgårdsbok 2021.

Plats: Färsingaskolans, aula, Sjöbo 


Torsdag 7 april kl. 18.30 – Odla hälsa på liten yta + Gardena bevattning
En föreläsning om Annika Christensens tankar och eftertankar av utställningen Odla Hälsa på Sofiero sommaren 2021. Utställningen pågick från juni till mitten av september och syftet var att inspirera till att odla nyttigt för kropp och själ, därav namnet Odla Hälsa. Annika arrangerade utställningen i samarbete med Lydia Jeppsson.
Annika är en stor inspiratör när det gäller att ta tillvara det som trädgården och naturen ger. Det får vi höra mer om ikväll! Utställningen bjöd på inspiration i olika delar.
På kryddterassen fanns till exempel tips på plantering av temakrukor, såsom förkylningskruka, pestokruka och minneskruka. Köksträdgården dignade av ätbart både för oss människor och för insekterna. Känner ni kanske till bredbladig gräslök ’Quattro’ och lakritstagetes? Ett besök i Hälsoteket gav inspiration för eget hemmaspa med örter i badkaret, sköna krämer, fotskrubb eller ansiktsvatten. Torkade växter kan användas till matlagning som kryddor, oljor eller teer och vem vill inte pynta tallriken med något vackert, kanske torkade blomster. Vi får se härliga bilder från utställningen och ta del av Annikas idéer från detta innehållsrika arrangemang.

Hur väljer man ut de nyttigaste grönsakerna och örterna för att odla på liten yta? Hur blir det hållbart, ekonomiskt och nyttigt året om? Många odlingstips och svar på frågan Vad man gör med sin skörd? Varför och hur torkar man sin skörd? Tips på några bra teer som är goda och nyttiga att ha hemma. Några lätta och användningsbara salvor och oljor. Vad är det bästa att odla inomhus på vintern. Annika säljer boken ”Groddar och skott”.
Instagram: @anikasnaturligating

Ikväll deltar även Karl-Ebbe Edberg från Gardena och Husqvarna Group. Han ska informera om bevattningssystem för blomsterrabatter, häckar och krukodling på altan och balkong. Hur bygger man ett effektivt bevattningssystem som kan skötas automatiskt och efter behov. Hur kan man samla regnvatten och vattna mer hållbart. Information och chans att få svar på blöta frågor.

Plats: Färsingaskolans aula, Sjöbo OBS!! Starttid.
 

 Tisdag 15 mars kl. 19.00 – Magnolior
När våren kommer och man längtar efter blommor i överflöd då står de där, de blommande träden. Vackrast av dem alla är magnoliorna, med sina magiska blommor, så stora och exotiska så det är svårt att förstå att de klarar sig så bra här i kalla Norden. Sara Brenne berättar för oss om dessa vackra växter. I Nyhagens Trädgård växer i dagsläget 50 magnolior, många är ännu unga plantor men ett 15-tal har nått blombar storlek. I vår plantskola finns i år ett sortiment på 70 olika namnsorter, hybrider och arter av magnolia. Detta intresse är givetvis något jag vill sprida till andra.
Föredraget kommer att handla om hybrider och arter av magnolia som passar vårt klimat. Många är sorter som är ovanliga i den vanliga trädgårdshandeln. Lite råd om plantering och skötsel ingår. Sara Brenne driver Nyhagens Trädgård och plantskola i Västergötland. Hon är även keramiker och producerar stengods, skulpturer och bruksföremål.

Plats: Färsingaskolans aula, Sjöbo

Torsdag 17 februari kl. 18.30 – Årsmöte
Årsmötet blir ett digitalt möte även i år på grund av rådande restriktioner. För att delta i årsmöte och efterföljande föreläsning måste du anmäla dig.

Efter sedvanliga årsmötesförhandlingar och presentation av årets verksamhet i bildspel, är det dags att lyssna på kvällens föreläsare Anton Sundin som pratar om ”Upptäck och odla ormbunkar”, en föreläsning via Zoom direkt från Skellefteå. Ormbunkar tillhör en av de äldsta växtfamiljerna på jorden. Det är en växtgrupp som är användnings-bar inom trädgårdsdesign tack vare sin variation och sina egenskaper. En växt som är på frammarsch. Anton är författare till boken ”Ormbunkar” (2019), som fått stor uppmärksamhet i press och media. Boken fick Gartner-sällskapets utmärkelse av Årets Trädgårdsbok 2020. Kvällens föreläsning berör ormbunkens fascinerande historia och deras väg vidare in i våra trädgårdar. Hur skötselkrävande är ormbunkar och hur förökar man dem bäst? Föreläsningen innehåller även många designtips för hur ormbunkar kan användas i våra trädgårdar samt ger en introduktion till de många arter som är härdiga för odling i svenskt klimat.

Anton arbetar som trädgårdsmästare i Skellefteå men också i egna firman Trädgårdsklok som frilan-sare inom trädgårdsområdet där han bland annat skriver om trädgård, föreläser samt leder kurser och workshops. Förutom ”Ormbunkar” är han medförfattare till ”Trädgårdsboken om Jord” (2016).
Antons hemsida: www.tradgardsklok.se

Tisdag 25 januari kl. 19.00 – Vatten och norska trädgårdar på Zoom
En föreläsning med blandat innehåll där vi får lyssna på Inger Ekrem, förbundsdirektör för Riksförbundet Svensk Trädgård. Vatten är en resurs som vi ofta tar för givet. Under året har RST uppmärksammat vatten i #tusendroppar som vi kunnat läsa om i tidningen Hemträdgården. Inger delar med sig av vattensmarta tips.
Inger, som är född i Norge, berättar också om norska trädgårdar.
 

 

ニューバランス 576 ネイビー ニューバランス 576 レディース ニューバランス 996 ニューバランス 996 574 ニューバランス 996 キッズ ニューバランス 996 グリーン ニューバランス 996 グレー ニューバランス 996 ネイビー ニューバランス 996 メンズ ニューバランス 996 レディース ニューバランス 996 梨花 ニューバランス 1300 ニューバランス 1400 ニューバランス m1400 ニューバランス m1400 レディース ニューバランス ml574 ニューバランス ml574 RSK ニューバランス ml574 グリーン ニューバランス ml574 グレー ニューバランス キッズ 996 ニューバランス キッズ サンダル ニューバランス キッズ スニーカー ニューバランス スニーカー ニューバランス スニーカー 574 ニューバランス スニーカー 996 ニューバランス スニーカー コーデ ニューバランス スニーカー シリーズ ニューバランス スニーカー メンズ ニューバランス スニーカー レア ニューバランス スニーカー 安い ニューバランス スニーカー 人気 ニューバランス メンズ ニューバランス メンズ 574 ニューバランス メンズ コーデ ニューバランス メンズ スニーカー ニューバランス メンズ 人気 ニューバランス レディース ニューバランス レディース 574 ニューバランス レディース 996 ニューバランス レディース グレー ニューバランス レディース ネイビー ニューバランス レディース ピンク ニューバランス レディース ベージュ ニューバランス レディース 安い ニューバランス レディース 赤 ニューバランス レディース 梨花 ニューバランス レディース 人気 ニューバランス レディース 人気 梨花 ニューバランス 梨花 ニューバランス 人気 ニューバランス 人気 メンズ ニューバランス 人気 ランキング ニューバランス 人気 レディース ニューバランス 人気 梨花 ニューバランス 574 ニューバランス 574 イエロー ニューバランス 574 グリーン ニューバランス 574 ネイビー ニューバランス 574 メンズ ニューバランス 574 レッド ニューバランス 574 レディース ニューバランス 576 ニューバランス 576 コードバン